EA Academy & Training – Belajar Business Online Dengan Engku Helmy

Kena Buang Kerja ? Apa yang boleh saya lakukan untuk dapat cash cepat ?

Suscribe Telegram Kami

dapatkan artikel terkini hanya di Telegram Channel EA Academy

Saya di hubungi sahabat rapat yang baru sahaja di buang kerja . Ya musim pendemic ini memang ramai yang terkesan termasuklah kawan saya ini.

Selepas mendengar kisah sedih beliau saya dapat rumuskan 3 perkara

  • Beliau memang tiada pengetahuan kewangan yang mantap . Dari hasil gaji di terima memang bulat bulat habis untuk bayar komitment . Hanya satu punca pendapatan . tiada simpanan dan hutang membuatkan beliau terpaksa bekerja keras setiap hari hanya untuk membayar hutang. Saya check beberapa details yang terbukti beliau gagal mengawal pengurusan kewangan bulanan beliau
  • Punca utama kegagalan pengurusan kewangan adalah Gaya Hidup Mewah – bila ada benda baru mesti nak beli jugak walaupon kewangan dah sampai tahap hidung dah
  • Daripada kegagalan mengawal pengurusan kewangan ini juga membuatkan beliau terkejar kejar untuk membayar hutang . Dengan pendapatan sekarang adalah mustahil bagi mereka yang duduk di dalam bandar . Beliau terlalu banyak komitment daripada Bayar Rumah Sewa , Kereta sendiri & kereta Isteri , kad kredit dan hutang barangan rumah . Semuanya di beli secara hutang.

Daripada point point di berikan saya dapat beri rumusan beliau perlu ubah cara hidup & uruskan kewangan dengan lebih cermat lagi.

  1. Saya minta beliau jumpa saya sendiri dan senaraikan semua kadar hutang yang masih ada dan bagaimana beliau merancang untuk membayar semua hutang hutang tersebut
  2. Saya juga cadangkan kepada beliau untuk pergi belajar sendiri mengenai Pengurusan Kewangan seperti AKPK atau Guru Guru Pengurusan Kewangan .
  3. Dan terakhir saya mint beliau cari Alternatif sumber kewangan lain seperti belajar berniaga dengan modal minima dan saya sendiri akan guide beliau .

So apa saya cadangakan ?

Saya ajarkan beliau SENI TRADING BUSINESS dalam market place

Mulakan dengan apa yang beliau ada .

Beliau ada Laptop & Debit Card .

okay cukup jom kita buat kerja secara freelance .

Saya offer beliau untuk bekerja sebagai Pengurus Kedai saya.

Dari situ beliau boleh belajar bagaimana nak uruskan business online ini.

Kerja beliau adalah memeriksa stok & email jualan setiap hari. Setiap hasil jualan beliau akan di bayar dari RM10-RM250 bagi satu jualan.

Bagi memberi semangat untuk hidup kepada beliau saya berikan elaun bulanan sebanyak RM1,000 sebulan untuk beliau bayar bil bil yang tertangguh .

dan saya guide beliau hanya bekerja selama 2 jam sehari sahaja tanpa perlu beliau kacau waktu bekerja beliau

Daripada Kerja Sebagai Pengurus Kedai Online beliau mahu belajar lagi . Kini saya tempatkan beliau ke Department Marketing

Saya ajak beliau join Personal Coaching dengan team saya dan kami rangka Pelan Kempen Marketing baru setiap bulan bersama . dan ini juga berlaku secara online sahaja.

Artikel Terkini

Kami Nak Bagi Hadiah PERCUMA

Dapatkan ebook ini bernilai RM39.99 secara PERCUMA sahaja.

 Klik Butang di bawah