EA Academy & Training – Belajar Business Online Dengan Engku Helmy

Blog

Steve Jobs: Bunuh produk sendiri lebih baik

Dua puluh satu tahun lalu, mendiang Steve Jobs berdiri di atas pentas untuk lancarkan produk terbaru Apple. Perlahan-lahan beliau keluarkan satu objek putih kecil berbentuk empat segi tepat dari poket seluar jeannya iaitu iPod. Dengan kelebihan saiz yang kecil tetapi boleh simpan seribu buah lagu, iPod akhirnya membunuh produk pemain CD jenama lain yang popular …

Steve Jobs: Bunuh produk sendiri lebih baik Read More »

SHELL CAFE: mercu tanda baru Shell Malaysia?

WELCOME SHELL CAFE? Hari ini singgah di Shell Jalan Ipoh menuju ke KL. Niat nak keluarkan tunai dan beli rokok. Tetapi macam ada ramai sedikit pelanggan dan mereka berkumpul di satu ruangan baru sebelah kaunter runcit mereka. Shell Cafe! Yup, tiada lagi Deli2Go. Logo comel Shell Cafe betul-betul menarik perhatian aku. Kemudian ada satu mesin …

SHELL CAFE: mercu tanda baru Shell Malaysia? Read More »

Justin Kan: Kisah Jutawan tekno yang low profile

Ini adalah Justin Kan. Tengok kepada gaya, takde rupa jutawan atau hartawan.  Tapi inilah realiti dunia teknologi dan startup. Majoriti jenis tshirt dan rambut serabai haha. Justin Kan jual Twitch $1 billion kepada Amazon pada tahun 2014. Salah seorang kenalan saya macam ni juga, jual company belas-belas juta RM tapi kereta pun tak ada. Naik grab …

Justin Kan: Kisah Jutawan tekno yang low profile Read More »

10 Pesanan Syukor Majid- Pengasas Burger Syukor.

10 pesanan abang kepada usahawan baru nak mula. 1. Nak berjaya letup-letup senang, nak kekal berjaya letup-letup susah. Jadi, sila beringat di hari letup-letup supaya tidak terciduk di hari kuncup-kuncup. 2. Jika ada hati nak berkembang luas, jaga rekod CCRIS, CTOS dan jangan lupa bayar income tax. Rekod cantik, banyak bank nak hulur bantuan kewangan …

10 Pesanan Syukor Majid- Pengasas Burger Syukor. Read More »

Kisah di sebalik Harley Davidson

Siapa tak kenal jenama motorsikal Harley Davidson. Mula diperkenalkan pada awal tahun 1900-an, ia kurang dikenali pada masa itu. Sedangkan kualitinya tidak jauh beza dengan motorsikal jenama Indian yang telah lama bertapak dalam pasaran. Tapi mereka tiada bajet untuk buat pengiklanan ataupun roadshow. Jadi, bagaimana mereka buat pemasaran ala-ala ‘zero marketing cost’ untuk lonjakkan nama …

Kisah di sebalik Harley Davidson Read More »

Hasbro – Brian Goldner Cerita di sebalik pengeluar cerita permainan

Hasbro, pengeluar permainan kanak-kanak terbesar dunia, pernah hadapi masalah jualan merudum bertahun-tahun. Lalu mereka lantik Brian Goldner (mendiang), seorang tokoh korporat sebagai CEO baru.Di bawah beliau, Hasbro bertukar dari pengeluar alat permainan kepada pengeluar ‘cerita permainan’. Tetapi salah satu faktor yang sumbang kepada pertumbuhan tinggi Hasbro adalah gaya kepimpinan Brian seperti berikut : 1. Mudah …

Hasbro – Brian Goldner Cerita di sebalik pengeluar cerita permainan Read More »

Chiron Tourbillon : Kenali Jam Tangan Ultra Mewah

Ini adalah jam tangan mewah Chiron Tourbillon untuk kluster ultra kayangan. Ia khas untuk pemilik kereta Bugatti. Dihasilkan dua tahun lalu secara kerjasama antara pengeluar hypercar Bugatti dengan pembuat jam dan barang kemas bertatahkan berlian, Jacob & Co. Komponen dalam jam ini ambil masa setahun untuk dipasang dengan 578 bahagian yang berbeza. Bila dilihat lebih …

Chiron Tourbillon : Kenali Jam Tangan Ultra Mewah Read More »

Formula 1 : Satu Perniagaan Lumayan

Bagi kebanyakan orang perlumbaan F1 adalah satu sukan. Tapi sebenarnya ia adalah satu bisnes, bukan hanya bagi penganjurnya tapi juga pasukan yang berlumba. Bagaimana pula ia dikira sebagai bisnes bagi pasukan berlumba? Setiap pasukan sebenarnya dapat jana pendapatan dari salah satu atau kesemua sumber ini : 1. Tajaan 2. Hadiah kemenangan 3. Sewakan enjin kereta …

Formula 1 : Satu Perniagaan Lumayan Read More »

Dari Meniaga Pasar Malam kepada Jenama Al Ikhlas Gadget Mall-Ini cerita anak jati Johor Farouk Hussein

FAROUK.. Pemuda Pasar Malam Bawa Pulangan Lebih RM34 juta! , KELMARIN saya mengunjungi sebuah mall yang menjual gajet dan aksesori telefon yang terletak bersebelahan Lebuh Raya Persekutuan, lebih tepat lagi di Lot 7, Jalan 219, Section 51A, Petaling Jaya. Ingatan saya mengimbau kepada sebuah showroom kereta mewah yang sebelum ini ‘menghuni’ premis tersebut. Rupa-rupanya ia …

Dari Meniaga Pasar Malam kepada Jenama Al Ikhlas Gadget Mall-Ini cerita anak jati Johor Farouk Hussein Read More »