EA Academy & Training – Belajar Business Online Dengan Engku Helmy

Month: May 2022

Steve Jobs: Bunuh produk sendiri lebih baik

Dua puluh satu tahun lalu, mendiang Steve Jobs berdiri di atas pentas untuk lancarkan produk terbaru Apple. Perlahan-lahan beliau keluarkan satu objek putih kecil berbentuk empat segi tepat dari poket seluar jeannya iaitu iPod. Dengan kelebihan saiz yang kecil tetapi boleh simpan seribu buah lagu, iPod akhirnya membunuh produk pemain CD jenama lain yang popular …

Steve Jobs: Bunuh produk sendiri lebih baik Read More »

SHELL CAFE: mercu tanda baru Shell Malaysia?

WELCOME SHELL CAFE? Hari ini singgah di Shell Jalan Ipoh menuju ke KL. Niat nak keluarkan tunai dan beli rokok. Tetapi macam ada ramai sedikit pelanggan dan mereka berkumpul di satu ruangan baru sebelah kaunter runcit mereka. Shell Cafe! Yup, tiada lagi Deli2Go. Logo comel Shell Cafe betul-betul menarik perhatian aku. Kemudian ada satu mesin …

SHELL CAFE: mercu tanda baru Shell Malaysia? Read More »

Justin Kan: Kisah Jutawan tekno yang low profile

Ini adalah Justin Kan. Tengok kepada gaya, takde rupa jutawan atau hartawan.  Tapi inilah realiti dunia teknologi dan startup. Majoriti jenis tshirt dan rambut serabai haha. Justin Kan jual Twitch $1 billion kepada Amazon pada tahun 2014. Salah seorang kenalan saya macam ni juga, jual company belas-belas juta RM tapi kereta pun tak ada. Naik grab …

Justin Kan: Kisah Jutawan tekno yang low profile Read More »

10 Pesanan Syukor Majid- Pengasas Burger Syukor.

10 pesanan abang kepada usahawan baru nak mula. 1. Nak berjaya letup-letup senang, nak kekal berjaya letup-letup susah. Jadi, sila beringat di hari letup-letup supaya tidak terciduk di hari kuncup-kuncup. 2. Jika ada hati nak berkembang luas, jaga rekod CCRIS, CTOS dan jangan lupa bayar income tax. Rekod cantik, banyak bank nak hulur bantuan kewangan …

10 Pesanan Syukor Majid- Pengasas Burger Syukor. Read More »