EA Academy & Training – Belajar Business Online Dengan Engku Helmy

Month: April 2022

Kisah di sebalik Harley Davidson

Siapa tak kenal jenama motorsikal Harley Davidson. Mula diperkenalkan pada awal tahun 1900-an, ia kurang dikenali pada masa itu. Sedangkan kualitinya tidak jauh beza dengan motorsikal jenama Indian yang telah lama bertapak dalam pasaran. Tapi mereka tiada bajet untuk buat pengiklanan ataupun roadshow. Jadi, bagaimana mereka buat pemasaran ala-ala ‘zero marketing cost’ untuk lonjakkan nama …

Kisah di sebalik Harley Davidson Read More »

Hasbro – Brian Goldner Cerita di sebalik pengeluar cerita permainan

Hasbro, pengeluar permainan kanak-kanak terbesar dunia, pernah hadapi masalah jualan merudum bertahun-tahun. Lalu mereka lantik Brian Goldner (mendiang), seorang tokoh korporat sebagai CEO baru.Di bawah beliau, Hasbro bertukar dari pengeluar alat permainan kepada pengeluar ‘cerita permainan’. Tetapi salah satu faktor yang sumbang kepada pertumbuhan tinggi Hasbro adalah gaya kepimpinan Brian seperti berikut : 1. Mudah …

Hasbro – Brian Goldner Cerita di sebalik pengeluar cerita permainan Read More »

Chiron Tourbillon : Kenali Jam Tangan Ultra Mewah

Ini adalah jam tangan mewah Chiron Tourbillon untuk kluster ultra kayangan. Ia khas untuk pemilik kereta Bugatti. Dihasilkan dua tahun lalu secara kerjasama antara pengeluar hypercar Bugatti dengan pembuat jam dan barang kemas bertatahkan berlian, Jacob & Co. Komponen dalam jam ini ambil masa setahun untuk dipasang dengan 578 bahagian yang berbeza. Bila dilihat lebih …

Chiron Tourbillon : Kenali Jam Tangan Ultra Mewah Read More »

Formula 1 : Satu Perniagaan Lumayan

Bagi kebanyakan orang perlumbaan F1 adalah satu sukan. Tapi sebenarnya ia adalah satu bisnes, bukan hanya bagi penganjurnya tapi juga pasukan yang berlumba. Bagaimana pula ia dikira sebagai bisnes bagi pasukan berlumba? Setiap pasukan sebenarnya dapat jana pendapatan dari salah satu atau kesemua sumber ini : 1. Tajaan 2. Hadiah kemenangan 3. Sewakan enjin kereta …

Formula 1 : Satu Perniagaan Lumayan Read More »

Dari Meniaga Pasar Malam kepada Jenama Al Ikhlas Gadget Mall-Ini cerita anak jati Johor Farouk Hussein

FAROUK.. Pemuda Pasar Malam Bawa Pulangan Lebih RM34 juta! , KELMARIN saya mengunjungi sebuah mall yang menjual gajet dan aksesori telefon yang terletak bersebelahan Lebuh Raya Persekutuan, lebih tepat lagi di Lot 7, Jalan 219, Section 51A, Petaling Jaya. Ingatan saya mengimbau kepada sebuah showroom kereta mewah yang sebelum ini ‘menghuni’ premis tersebut. Rupa-rupanya ia …

Dari Meniaga Pasar Malam kepada Jenama Al Ikhlas Gadget Mall-Ini cerita anak jati Johor Farouk Hussein Read More »

Strategy VS Tactics

Strategy VS Tactics. Ini episod Marketing Schoo Podcast lama. Tetapi mesejnya asyik terngiang-ngiang pula. Ramai newbie Markerters akan kejar teknik/tactics terbaru dalam dunia Marketing dan Advertising.Ok je. Kalau just nak fast cash, go ahead.Tapi, bila semua orang dah implement tactics tersebut, semuanya jadi tepu. Maka bermulalah episod cari tactics terbaru & ‘relevan’. Nampak gula-gula, lantas …

Strategy VS Tactics Read More »

59% M40 Mohon Pengeluaran Khas KWSP 10K

M40 ni pendapatan isi rumahnya: RM4,851 sebulan sehingga RM10,970. Bila kata pendapatan isi rumah. Senang cerita,kalau dah kahwin tu nilai yg aku sebut kat atas adalah combination gaji suami dan isteri..So, M40 ni nak kata senang,tak senang. Nak kata susah,tak susah. Tapi most of the time sesak jugak lah..hahhaa.Kenapa sesak? Kebanyakkan M40 ni kerja as …

59% M40 Mohon Pengeluaran Khas KWSP 10K Read More »

MOF : Bayaran Pengeluaran khas KWSP di percepatkan kepada esok 18 April 2022 – Tengku DS Zafrul

Berita Baik kepada semua pemohon Bayaran Khas Kumpulan Wang Simpanan Nasional KWSP yang layak .Menerusi update status di Facebook & Instagram beliau berkata keputusan untuk mempercepatkan bayaran di buat selepas mendapat banyak permintaan daripada pemohon yang sangat memerlukan dan selepas perbincangan daripada KWSP kami bersetuju untuk mempercepatkan dari tarikh asal 20 April 2022 kepada esok …

MOF : Bayaran Pengeluaran khas KWSP di percepatkan kepada esok 18 April 2022 – Tengku DS Zafrul Read More »

Jemputan sebagai Pakar Industri pada Himpunan Usahawan Negeri Johor oleh UTHM.

Saya di jemput oleh pihak Fakulti Perniagaan UTHM untuk berkongsi serba sedikit mengenai Industri Ecommerce yang kami jalankan ini . Terima Kasih atas jemputan oleh Puan Nana selaku Pengarah Program ini yang mana banyak membantu pelajar & golongan muda yang berminat untuk berniaga secara online. Program ini telah kami rancang pada bulan sebelumnya lagi tetapi …

Jemputan sebagai Pakar Industri pada Himpunan Usahawan Negeri Johor oleh UTHM. Read More »